Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Tort Mus z Czekodżemem i mini gruszkami w winie

wiśnia z belgijską czekoladą
wiśnia z belgijską czekoladą Light

wiśnia z belgijską czekoladą

pdf

Składniki

czas przygotwania: 90'
  • Czekodżem Wiśnia Łowicz

  • 50ml syropu wiśniowego Łowicz

  • 300g herbatników

  • 100g masła

  • 250ml półsłodkiego wina

  • 250ml wody

  • 400ml śmietanki kremówki

  • 200g czekolady gorzkiej

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 3 łyżki zimnej wody

Opis przygotowania

Herbatniki rozkrusz, masło roztop i wlej do herbatników. Tak zagniecioną masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy o średnicy 24cm. Odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj gruszki. Obierz mini gruszki ze skóry.

W rondelku doprowadź do wrzenia 250 ml półsłodkiego wina czerwonego, 250ml wody i 50ml syropu wiśniowego.

Do wywaru włóż obrane gruszki i gotuj je pod przykryciem aż będą ugotowane, ale nie za miękkie (ok. 40 minut) Odstaw do wystudzenia.

W kąpieli wodnej (miseczka na garnku z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę wraz z 150ml śmietanki. Dodaj 1 słoiczek Czekodżemu Wiśniowego Łowicz. W drugiej miseczce zalej żelatynę zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje (ok. 10 minut). Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i dodaj do masy  czekoladowej. W osobnym naczyniu ubij pozostałe 250ml kremówki i dodaj delikatnie mieszając do masy czekoladowej.

Trzy czwarte zawartości powstałego musu wylej na ciasteczkowy spód. Ułóż gruszki ogonkami do góry i zalej pozostałym musem. Wstaw do lodówki do schłodzenia - najlepiej na przynajmniej 4 godziny.