Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Ryba po grecku

Koncentrat pomidorowy 80g w saszetce
Koncentrat pomidorowy 80g w saszetce Light

Koncentrat pomidorowy 80g w saszetce

pdf

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz

  • 300 g polędwicy z dorsza

  • 1 jajko

  • 2/3 szklanki bułki tartej

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 150 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania

- Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą oraz pieprzem.

- W jednym głębokim talerzu roztrzep jajko, a do drugiego wsyp bułkę tartą

- Rybę zamocz w jajku, następnie obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.

- Usmażoną rybę umieść w głębszym półmisku.

- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz pokrojony por (tylko białą część).

- Na tarce zetrzyj marchewkę oraz pietruszkę i przełóż na patelnię, 2-3 minuty podsmaż, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy Łowicz i wlej bulion warzywny.

- Duś około 5 minut.

- Dopraw solą, cukrem oraz pieprzem.

- Lekko ciepły farsz umieść na wierzchu ryby.

- Wstaw na noc do lodówki.