Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Zapiekany ser

Brak powiązanego produktu

Składniki

czas przygotwania: 30'
  • 1 słoik Dżemu 100% z Owoców - Figa

  • 2 sery typu Camembert

  • 70 g orzechów włoskich

  • 1 arkusz ciasta francuskiego

  • 1 jajko

  • Krakersy (opcjonalnie)

Opis przygotowania

Z arkusza ciasta francuskiego wytnij dwa koła, większe od średnicy sera o 3-4 cm. Sery przetnij na pół. 

Ułóż jedną cześć sera, posmaruj dżemem figowym, następnie posyp pokrojonymi orzechami włoskimi i połóż drugą częścią sera. Przykryj ser ciastem, dociskając na wierzchu kolejne fragmenty ciasta. Posmaruj wierzch jajkiem.

Z pozostałego ciasta wytnij dwa mniejsze koła, aby przykryć wierzch sera. Ułóż sery w żaroodpornym naczyniu lub na blasze.

Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto będzie z wierzchu brązowe i chrupiące. Podawaj zaraz po upieczeniu.