Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Żeberka pieczone z sosem słodko-pikantnym

Sos ciemny uniwersalny
Sos ciemny uniwersalny Light

Sos ciemny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 180'
  • 1 kg żeberek wieprzowych (pasek)

  • 2-3 liście laurowe

  • 5-7 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • Sos uniwersalny ciemny Łowicz

  • 1 łyżeczka musztardy ostrej

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki cukru brązowego

  • 1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 200C. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, okryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Sos Łowicz przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i cukrem. Zamieszaj i zagotuj. Gotuj około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry. Zmniejsz temperaturę do 175C i piecz bez przykrycia 15 minut. Następnie wyjmij mięso, posmaruj 1/3 sosu i piecz 15 minut. Po tym czasie ponownie wyjmij mięso, posmaruj resztą sosu i piecz około 20 minut.