Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
rozumiem

Ziemniaczane kulki z sosem

Sos ciemny uniwersalny
Sos ciemny uniwersalny Light

Sos ciemny uniwersalny

pdf

Składniki

czas przygotwania: 45'
  • 1 kg ziemniaków

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • pół szklanki mąki kukurydziana

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 jajko

  • przyprawy: sól, pieprz

  • olej do smażenia

Opis przygotowania

Kostki sosu przygotuj dzień wcześniej. Sos wlej do formy na kostki lodu lub foremki na czekoladki. Włóż do zamrażarki. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i lekko wystudź. Następnie obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ziemniaków mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz. Wyciągnij zamarznięte kostki sosu z formy. Uformuj z ciasta ziemniaczanego płaski placek, którym otoczysz kostkę sosu. Przygotowane kulki panieruj. Najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu.